Protetika
+381 64 244 8004 ; Kralja Milana 22/I
EnglishFrenchGermanItalianSerbian

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja nadomešćuje izgubljene zube, i održava estetiku i funkciju zuba pomoću veštačkih zamena. U ordinaciji London Dent, se možete detaljno upoznati sa velikim brojem opcija i uz našu stručnu pomoć odabrati najbolje moguće rešenje za Vas.

Neka od rešenja za narušen izgled Vaših zuba, ili njihov gubitak su: krunice, mostovi, implantati, proteze.

Krunice su fiksne zubne nadoknade, individualno napravljene, nakon brušenja zuba i uzimanja otiska. Prekrivaju čitavu površinu zuba, a najčešće su indikovane u slučejevima velikog gubitka zubnog tkiva koje nije moguce nadomestiti plombom.

Most je rešenje za popunjavanje praznina nastalih gubitkom više zuba. Nedostatak više zuba, sem neadekvatnog izgleda, prouzrokuje probleme sa žvakanjem i govorom. Most je fiksna nadoknada koja se na oba svoja kraja krunama fiksira za zube. Svaki most je prilagodjen pacijentu, i obezbedjuje udobnoat i dugotrajnost.

Po tradicionalnom načinu izrade krunice i mostove cini metal presvucen slojem keramike. Bezmetalna keramika je najsavremeniji način izrade krunica i mostova, gde je čitava nadoknada izradjena od specijalne keramike, i time obezbedjuje savršenu estetiku. Bezmetalnom keramikom se izbegava mogućnost nastanka crnob ruba u nivou desni, koji se često pojavljuje kod metalokeramičkih nadoknada, nakon dužeg vremenskog perioda nošenja istih.

Prethodno navedeni primeri čine fiksne nadoknade, i za razliku od njih postoje i mobilne protetske nadoknade koje čine totalna proteza, parcijalna pločasta proteza i parcijalna skeletirana proteza (poznata kao Vizil proteza). Totalna proteza je vrsta zubne nadoknade kojom se leče bezubi pacijenti. Nadoknadjuju se svi zubi i deo alveolarnog grebena, čime se omogućava obnova narušenih funkcija. Parcijalna pločasta proteza je indikovana u slučajevima kada u vilicama nijo preostalo dovoljno zuba za izradu fiksnog rada. Novija varijanta su Valplast proteze, naspram uobičajenih akrilatnih. Njihova prednost je savitljivost, bolja estetika i izostanak žičanih elemenata. Glavni nedostatak je težak tehnički postupak dodavanja zuba, koji je ravan izradi nove proteze. Parcijalna skeletirana proteza Obezbedjuje prirodan način prenošenja pritiska na zube i okolna tkiva. Poseduje specijalne livene kukice i metalne spojnice umesto velike akrilatne ploče, i time smanjuje osećaj stranog tela u ustima, što je od velikog žnačaja, naročito za pacijente koji se prvi put susreću sa protezama. Svi protetski radovi se izradjuju u saradnji sa timom zubnotehničke laboratorije.

Rado ćemo Vam pomoći u savladavanju problema koji narušava Vaš osmeh, i pomoći da odaberete adekvatno protetsko rešenje koje će estetski i funkcionalno biti najpoželjnije za Vas.

Pročitano 2351 puta
Kralja Milana 22/I, Beograd, 11000 Srbija
+381 64 244 8004